پتینه
انواع تکنیک های پتینه و پتینه کاری خلاقیت و داشتن حس زیبا دوستی و درک آن از مولفه های اصلی ابداع تکنیکهای جدید می باشد
بدون داشتن حس زیبایی شناختی هرگز نمیتوان آن را درک کرد و یا عنصری را بدان افزود،این موضوعی است که من همیشه به شاگردانم گوشزد کرده ام.درباره پتینه بیشتر بداتیم
درباره پتینه و هنر پتینه کاری
درک زیبایی از میان انبوهی از آشفتگی،کار هر کسی نیست.پتینه این حس را در شما به چالش کشیده و بیدار میکند،همان کاری که جکسون پالک نقاش معروف آنرا با ابداع سبک اکسپرسیونیست انتزاعی پدید آورد،آثاری که ما اینک آنرا به عنوان پتینهکاری میشناسیم،در اصل همان آفریده های سبک هنری اکسپرسیونیست انتزاعی میباشد،بیننده با دیدن این آثار پتینه به دنبال چیزی میگردد،گویی این تابلوهای پتینه شده،رازی را در خود پنهان نموده اند.
این اولین ورود رسمی هنر پتینه بود که توسط جکسون پالک در اوایل قرن بیستم پدیدار گشت.بعدها شاگرد با استعداد و خلف جکسن پالک،بنام مارک توبی،کار وی را ادامه داد و پتینه مدرن را پایه گذاری کرد.
مولفه های تاثیرگذار
پتینه یا paint effect دارای چندین مولفه می باشد،اول اینکه هر اثر پتینه فاقد تصویر است،دوم اینکه،هر اثر فاقد هرگونه مرکزیتی می باشد و این وجه متمایز این هنر با نقاشی های متداول تا آن دوره می باشد لذا هم اینک بسیار گسترده شده و از آثار تابلویی و آرت به سمت پتینه شخصی داخل منازل و صنعتی مانند میکروسیمنت کشیده شده است.
پتینه گاهی برای کاهش هزینه و گاهی برای دوام آن استفاده گردیده،علاوه بر زیبایی،همانطور که میبینیم،جنبه های دیگر پتینه نیز مورد توجه قرار گرفته است.
کاربردهای پتینه
امروزه،تنوع کاربرد هنر پتینه علاوه بر زیبایی بر جنبه های دیگر آن نیز استوار می باشد،مانند:استحکام و دوام و پایداری پتینه.
به عنوان مثال:پتینه های برجسته و پلاستر علاوه بر زیبایی منحصر بفرد،توانایی فوق العاده ای برای پوشش سطوح ناهموار سقف و دیوار دارد،و در جایی که سطح بسیار پستی و بلندی دارد،میتوان از پتینه برجسته استفاده نمود و با این روش،علاوه بر اینکه از شر ناهمواريهاي سطح خلاص می شویم.
با پتینه،این سطح را به یک عنصر زیبا در محیط کار یا خانه تبدیل می کنیم همچنين،این نوع پتینه،بسیار مناسب می باشد برای محیط های در معرض رفت و آمد،مانند لابی ها و سالنهای کنفرانس و همایش،پتینه همچنین برای نماهای بیرونی ساختمانها می تواند پوشش بسیار مناسبی تلقی گردد.
روی دیوارهای حیاط ویلاها و پتینه به دلیل مواد و قابلیت آن بروی محیط هایی که در معرض سرما و گرما و برف و باران هستند نیز گزینه بسیار مناسبی است.
اغلب پیش آمده که در پروژه ها،از من پتینه هایی می خواهند که باعث تعجب من می شوند،بدین خاطر که مثلا نمای ساختمان سنگ شده و بقیه قسمتهای نما را از من می خواهند که شبیه سنگ پتینه شود.
و من توسط رنگ و با تکنیکهای مخصوص طرح و نقش سنگ را کپی میکنم و اتفاقا بسیار نتیجه مطلوبی را در پی دارد.
پروژ های زیادی بوده که بروی نمای آن پتینه انجام داده ام علت این امر را جویا شدم و صاحبکار می گوید:بدلیل هزینه سنگین سنگکاری،ما ترجیح می دهیم همان نما را با پتینه دربیاوریم که بسیار موجه و عالی می باشد و این پتینه ها معمولا دوام و استحکام زیادی دارند و رطوبت و برف و باران را به راحتی تحمل می کنند.
همانطور که گفتم،با استفاده از قابلیتهای پتینه،بسیار در هزینه های ساختمان،مخصوصا در بخش دکوراسیون،صرفه جویی می شود.
بنده به دفعات بروی ستونهاي لابی،داخل ساختمان و ستونهای بیرونی ساختمان پتینه انجام داده ام و نمای اصلی را با پتینه کاری بروی ستونها کپی کرده ام.
صرفه اقتصادی پتینه
آخرين مورد پتینه طرح سنگ بود در کامرانیه جنوبی،که ستونهای بسیار بزرگ سیمانی را با پتینه کاری،درست به مانند سنگ نما کپی کردم،بطوریکه بیننده معمولی هرگز متوجه مجازی بودن آن نشده است و جالب اینکه این نوع پتینه به استحکام و دوام سنگ نیز می باشد و پا به پای سنگ نما ماندگاری دارد.هم اینک نیز استفاده از این نوع پتینه نیز بسیار مرسوم می باشد.
چندماه قبل سفارش پتینه بروی نما داشتم در پروژه ای واقع در منطقه دیباجی که اتفاقا آنجا نیز درخواست کپی نقش کاغذ دیواری را داشتند توسط تکنیکهای پتینه،بطوری که بیننده تصور کند که آن ناحیه نیز کاغذ دیواری شده است .
این موارد در سفارشات پتینه بسیار اتفاق می افتد،که به هر دلیلی امکان اجرای کاغذ دیواری در محیط وجود ندارد،پس با تکنیکهای پتینه،سعی می شود،آن نقصها و کمبودها را برطرف کرد که اتفاقا این موضوع در ایران متداول است.
پتینه همانطور که میبینیم بسیار گسترده و کاربردی است و خیلی جاها امکان بهره برداری صحیح را در فضاهاي دیزاین داخلی و خارجی دارا می باشد.
همانطور که اشاره کردیم،صرفه جویی اقتصادی توسط پتینه و تکنیکهای آن بسیار مورد توجه سازندگان قرار گرفته است.
درباره پتینه باید بدانیم با هنر پتینه در کپی کردن انواع سنگ،چوب،کاغذدیواری،و میکروسیمنت به طرز چشمگیری هزینه های جانبی ساخت پایین آورده می شود و مخصوصا در این روزها با توجه به مشکلات اقتصادی،پتینه گزینه بسیار خوبی برای این امر می باشد.
پتینه کار خلاق باید بتواند فضا و المانها را به خوبی درک کند و بهترین انتخاب رنگ را داشته باشد.
پتینه کاری موضوع قابل چشم پوشی نیست،پتینه کار خوب،پتینه کاری است که تنها به زیبایی کار فکر نکند،بلکه علاوه بر زیبایی،جنبه های اقتصادی و کیفییتی کار را نیز مد نظر خود قرار دهد.
در ادامه درباره تکنیک های پتینه patina که خودم به شخصه از آنها در پروژه ها استفاده می کنم برای شما علاقمندان و خوانندگان صحبت خواهم کرد.
پتینه های میکروسیمنت
امروزه بسیار متداول شده است و این مقبولیت به دلیل تنوع بسیار زیاد طرح و رنگ های این پتینه زیبا میباشد که علاوه بر دوام و استحکام این پتینه،در زیبایی نیز دست کمی از پتینه های برجسته و plaster ندارد.
پتینه های میکروسیمنت در فضاهای مدرن بسیار بازدهی عالی دارد،حس سردی و وقار فوق العاده ای را به بیننده القا می کند و همچنین محکم بودن و استحکام آن،احساس آرامش به فضا میدهد،احساس ثبات و پایداری.
در ادامه خواهیم دید که این پتینه دارای چه گستردگی و تنوعی می باشد و همچنين تکنیکهای گوناگون این پتینه زیبا( میکروسیمنت)را با هم مرور خواهیم کرد.
پتینه های طرح بتن،علاوه بر کاربرد در فضاهای داخلی،در فضاهای بیرونی هم بسیار استفاده می شود.
بدین جهت که میکروسیمنت همانطور که از نامش پیداست بسیار مقاوم می باشد و در برابر شرایط جوی مانند: آب و باران و برف و گرد و خاک این پتینه دچار هیچگونه فرسایش و رنگ پریدگی نمی شود.
پتینه های میکروسیمنت علاوه بر دو رنگ پایه: طوسی و سفید،قابلیت رنگدهی به بسیاری از رنگها را دارا می باشد.من خودم به شخصه رنگهای: صورتی چرک و طوسی آنرا بسیار می پسندم.به لحاظ بافت و نقش نیز پتینه میکروسیمنت دارای گستردگی و تنوع زیادی می باشد.
امروزه میکروسیمنت خیلی در محیط های کاری و حتی مسکونی اجرا می شود.